Boek
Nederlands

Een vrouw rent over een berg

Yuko Tsushima (auteur), Jacques Westerhoven (vertaler)
Een jonge Japanse vrouw wordt zwanger door een korte affaire en gaat het alleenstaand moederschap aan. Na het eerste jaar, vol vreugde en problemen, krijgt ze de kans om zich buiten Tokio te begeven, waar ze de vrijheid vindt waar ze zo naar verlangt.
Extra onderwerp
4 sterren (De Morgen)
Titel
Een vrouw rent over een berg
Auteur
Yuko Tsushima
Vertaler
Jacques Westerhoven
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Yama wo hashiru onna
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
302 p.
ISBN
9789403118024 (paperback)

Besprekingen

Recensie Een vrouw rent over een berg -Moederziel alleen

Met Een vrouw rent over een berg schreef Yuko Tsushima een aangrijpende, taboedoorbrekende roman over alleenstaand moederschap in Japan. Juist de laatste jaren ontdekken ook internationale lezers haar werk. En dat is volkomen terecht.

De wee voelt aan als zo'n diepzeevis die plotseling naar de oppervlakte wordt gehaald, door de verandering in druk opzwelt als een ballon en daarna uit elkaar ploft. En dan komt de pijn ook nog eens opzetten op een gloeiend hete augustusochtend terwijl Takiko Odaka moederziel alleen naar de andere kant van Tokio moet, richting de enige kraamkliniek die nog plek had.

De vader van het kind is een al getrouwde man met wie Takiko een korte, liefdeloze affaire had en die inmiddels elders in het land woont. En Takiko's ouders schamen zich zo diep voor het alleenstaande ouderschap van hun dochter dat ze niet met haar gezien willen worden. Niet voor niets drong haar moeder tijdens de zevende maand nog aan op een abortus en haar vader, die zowel arbeidsongeschikt als alcoholverslaafd is, uit zijn ongenoegen het liefst met zijn vuisten.

In Een vrouw rent over een berg beschrijft de Japanse auteur Yuko Tsushima (1947-2016) daarom de grotendeels eenzame zoektocht van haar hoofdpe…Lees verder

Een delicate roman over het geluk en ongeluk van alleenstaand moederschap. De lezer volgt het verhaal van Takiko Odaka, wier onverwachte zwangerschap een bron van schaamte is voor haar ouders. Takiko trekt zich daar niks van aan en verheugt zich op de uitdaging. Ze hoopt dat het haar kan bevrijden van haar vaders gewelddadige uitbarstingen.
 Takiko’s eerste jaar als moeder is gevuld met de vreugde en problemen van het moederschap. Naarmate de baby groeit, begint ze Tokio te verkennen en krijgt ze de kans 
om buiten de stad te gaan wonen, bij een berg die haar de vrijheid biedt waar ze zo naar verlangt. In poëtische, zachtaardige stijl geschreven. Met name geschikt voor de literaire lezer. Yūko Tsushima (Tokio, 1947-2016) was schrijver en literatuurcriticus. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Noma Literary New Face Prize en de Yomiuri Prize. 'Een vrouw rent over een berg' werd oorspronkelijk gepu…Lees verder