Boek
Nederlands

Schokeffecten : filosoferen in tijden van klimaatverandering

Wouter Kusters (auteur)

Schokeffecten : filosoferen in tijden van klimaatverandering

Kritische beschouwing van de functie van filosofie in tijden van klimaatverandering. De auteur belicht de stadia waar hij doorheen ging toen hij besefte wat de verstrekkende gevolgen zullen zijn van het veranderende klimaat, van de eerste alarmschok tot een duurzaam alarmisme.
Titel
Schokeffecten : filosoferen in tijden van klimaatverandering
Auteur
Wouter Kusters
Taal
Nederlands
Uitgever
Leusden: ISVW Uitgevers, © 2023
363 p.
ISBN
9789083262338 (paperback)

Besprekingen

Een kritische en actuele beschouwing van de functie van filosofie in tijden van klimaatverandering. Hoe kan je nog rustig slapen als je je volledig bewust wordt van de dreiging van klimaatverandering? Filosoof Wouter Kusters beschrijft hoe hijzelf reageerde toen hij besefte hoe diep we in de problemen zitten. Hij analyseert reacties van shock, paniek en angst tot berusting, vertrouwen en zelfs optimisme, en stelt de vraag: is er in het licht van de dreigende ondergang nog filosofie mogelijk? De eerste alarmschok leidt tot duurzaam alarmisme en tot een zoektocht naar manieren om verantwoordelijkheid te nemen.’Schokeffecten’ is in een aansprekende stijl en met filosofische diepgang geschreven, waarbij de auteur zijn persoonlijke verhaal verweeft met een bredere maatschappelijke visie. Vooral geschikt voor geoefende lezers.Wouter Kusters (1966) is een Nederlandse filosoof en taalwetenschapper. Zijn debuutboek 'Pure waanzin' werd bekroond met de Van Helsdingenprijs en de Socrates Wisselbe…Lees verder

Over Wouter Kusters

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Wouter Kusters (Geldermalsen, 23 november 1966) is een Nederlands filosoof, taalkundige en publicist. Hij werd vooral bekend door de boeken waarin hij zijn eigen ervaringen met psychoses, verblijf in de psychiatrische inrichting en in de isoleercel op een filosofische manier beschrijft.

Biografie

Na het vwo te hebben gevolgd in Tiel begon Kusters in 1984 psychologie te studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Later stapte hij over naar Algemene Letteren. In 1987 kreeg hij een psychose en werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Deze ervaring verwerkte hij later in zijn boeken.

Kusters studeerde in 1992 cum laude af in computerlinguïstiek en sociolinguïstiek. Hij promoveerde in 2003 aan de Universiteit Leiden. In 2009 studeerde Kusters cum laude af in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Kusters schrijft essays voor diverse bladen. Hij heeft in verschillende periodes Nederlandse les gegeven aa…Lees verder op Wikipedia