Boek
Nederlands

Twee oude vrouwtjes : verhalen

Toon Tellegen (auteur), André Sollie (illustrator)
Korte schetsen over de merkwaardige wederwaardigheden van twee oude vrouwtjes.
Onderwerp
Ouderen
Titel
Twee oude vrouwtjes : verhalen / Toon Tellegen ; met tek. van André Sollie
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
André Sollie
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2004
101 p. : ill.
ISBN
90-214-8472-2

Besprekingen

Een bundel met meer dan veertig korte verhaaltjes die stuk voor stuk beginnen met de woorden 'Twee oude vrouwtjes'. 'Twee oude vrouwtjes hielden zoveel van elkaar dat zij er ongelukkig van werden.' Er is maar één verhaaltje dat met 'Een oud vrouwtje' begint, maar daarin belt al meteen in de tweede zin 'een ander oud vrouwtje' aan. De verhaaltjes zijn gezien de manier van uitgeven niet voor kinderen bestemd. Toch lijken ze in menig opzicht op Tellegens dierenverhalen voor kinderen, al leggen die zich minder toe op tragische kanten van het leven, zoals ouderdom, afscheid en dood, waar het in 'Twee oude vrouwtjes' telkens weer op neerkomt, al speelt ook de liefde er een belangrijke rol in. Absurdisme, groteske vervormingen, het op de spits drijven van situaties - dat alles is Tellegen wel toevertrouwd. Zoals hij, in maar heel weinig woorden, een verhaaltje kan vertellen, met een onthutsende innerlijke logica, kaal en doeltreffend, zo kan niemand het in de Nederlandse literatuur. Deze 7e …Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia