Een privédetective in Los Angeles in 1937 krijgt van een vrouw de opdracht het bewijs te leveren dat haar man haar bedriegt. Al gauw stuit hij op een moord
Kijkwijzer
Vanaf 16 jaarVanaf 16 jaar
Titel
Chinatown
Regisseur
Roman Polanski
Acteur
Faye Dunaway Jack Nicholson
Scenarist
Robert Towne
Componist
Jerry Goldsmith 1929-2004
Taal
Engels
Uitgever
Paramount Pictures, 2006
1 dvd-video
Oorspr. opname
1974
Speelduur
ca. 125 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits, Hongaars, Italiaans, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Deens, Fins, Frans, Duits, Italiaans, Noors, Portugees, Spaans, Zweeds, Turks, Engels voor doven en slechthorenden
EAN
8714865555194

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 1974 van Roman Polanski, met Jack Nicholson en Faye Dunaway. De Speelfilmencyclopedie geeft 4 sterren : 'Een vreemde film noir, die de toeschouwer van de ene verrassing in de andere laat vallen - en dit tot en met het laatste beeld (...) Het ongewone maar ongemeen knappe scenario van Robert Towne werd bekroond met een Oscar. Deze dvd bevat interviews met Roman Polanski, Robert Towne en Robert Evans waarin zij terugblikken op deze film.

Over Roman Polanski

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Roman Polański, geboren als Rajmund Roman Liebling (Parijs, 18 augustus 1933), is een Pools-Franse acteur en filmmaker van joodse afkomst. Sinds 1978 is hij voortvluchtig van het Amerikaanse rechtssysteem; In dat jaar ontvluchtte hij het land voordat de rechter kon oordelen in de rechtszaak over de ontucht met een minderjarige waarvan Polański zichzelf schuldig had verklaard. Hij is vooral bekend van films als Repulsion, Chinatown, Rosemary's Baby en The Pianist. Voor deze laatste film kreeg hij de Oscar als beste regisseur.

Hoewel Polański tijdens zijn carrière veel verschillende genres beoefende, wordt hij gezien als een meester in het maken van psychologische thrillers die zich afspelen in een beperkte ruimte en waarin een sociaal beschermd personage langzaamaan aftakelt. Deze thrillers kenmerken zich door een extreem pessimistische wereldvisie, veel zwarte humor en een voorliefde voor absurdisme.

B…Lees verder op Wikipedia