Boek
Nederlands

Zeg, wie zit er in de heg

Milja Praagman (auteur)
+1
Zeg, wie zit er in de heg
×
Zeg, wie zit er in de heg Zeg, wie zit er in de heg

Zeg, wie zit er in de heg

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Wie zit er in de heg? Hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties van dieren, met twee kijkgaten op de plek van de ogen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Raadsels, Verstoppertje
Titel
Zeg, wie zit er in de heg / tekst en ill. Milja Praagman
Auteur
Milja Praagman
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
[14] p. : ill.
ISBN
9789020981865 (gebonden)

Besprekingen

Een stel blauwe ogen in het midden van de heg staart je aan op de cover van Zeg, wie zit er in de heg, een gegeven dat meteen de nieuwsgierigheid wekt. Het concept van het boek is simpel, maar ingenieus. De heg staat afgedrukt op de kaft, met daarin twee gaten, waardoor de twee ogen priemen het dier dat zich op de laatste bladzijde schuilhoudt. Het gevolg is dat de peuter bij het omslaan van elke bladzijde steeds opnieuw dezelfde blauwe ogen te zien krijgt, maar altijd in ander dier. Het diertje wordt dan voorgesteld met een begeleidend tekstje of een klein raadseltje. Zo vraagt het boekje aan de peuter of er in de heg een uil,een biggetje of een poes zit. De peuter wordt met kleine aanwijzingen steeds dichter bij de oplossing en dus ook bij de laatste pagina gebracht.

Dit concept is bekend en slaat daadwerkelijk aan. Peuters grijpen spontaan naar dit boekje en eenmaal ze het gelezen hebben, vertellen ze pagina per pagina het verhaaltje na, omdat het zo rechtlijnig en s…Lees verder
Wie zit er in de heg? 'Ben je een uil? Nee hoor, ik ben geen uil.' Hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken waarin de vraag centraal staat wie er in de heg zit. Per dubbele pagina wordt telkens dezelfde vraag gesteld: 'Zeg, wie zit er in de heg?' Vervolgens komt er een aanwijzing voor de lezer: 'Raad maar, ik weet heel veel' of 'Raad maar, ik houd van klimmen'. De summiere tekst (twee tot vijf korte regels) staat op de linkerpagina. De illustraties van de dieren op de rechterpagina zijn zeer eenvoudig, bevatten geen details en zijn rond van vorm. Er zijn zachte kleuren gebruikt en de achtergrond is in één kleurvlak ingevuld. Op elke pagina en in het omslag zijn twee cirkels uitgestanst, zodat je steeds een paar ogen ziet. Daarmee wordt de spanning opgebouwd tot de laatste bladzijde, waar de figuur staat die daadwerkelijk door de heg aan het kijken is. Het omslag moet de heg voorstellen. Als de lezer zelf door de kijkgaten kijkt, wordt het boek een masker. Vanaf ca. 2 jaar.

Zeg, wie zit er in de heg?

Er zit iemand verstopt in de heg. Wie zou dat zijn? Blaadje voor blaadje komen we te weten welke eigenschappen het dier heeft, maar geleidelijk aan wordt ook een aantal keuzemogelijkheden geëlimineerd en ontdek je wie zich verstopt heeft. Stevig kartonboekje met grote uitgesneden ogen dat uitnodigt om steeds een blaadje verder te gaan zoeken. En aan het einde word je mooi beloond. De kleutertjes kunnen zichzelf ook verstoppen achter het boekje en zelf door de oogjes kijken. De uitgesneden ogen zijn heel leuk maar voor de rest zijn de illustraties nog qua vormgeving, noch qua kleurkeuze echt aantrekkelijk. Het idee is op zich wel origineel.


Over Milja Praagman

Milja Praagman (Amsterdam, 3 april 1971) is een Nederlandse illustrator en schrijver van prentenboeken. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek Omdat ik je zo graag zie. Ze is ook de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018, met als thema 'Vriendschap'.

Praagman studeerde af als grafisch ontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost te Breda. Met een startstipendium ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper en illustrator. Ze werkte in het begin veel voor kranten en tijdschriften zoals Okki, Bobo, Hello you en ze maakte animaties voor Sesamstraat. Nadien begon ze prentenboeken te illustreren. In 2005 debuteerde ze met Meneer Po.

Prijzen

  • 2011 - Leespluim voor Nog 100 nachtjes slapen
  • 2013 - Prentenboek van het jaar - Nog 100 nachtjes slapen
  • 2016 - Prentenboek Top Tien - Vergeet mij nietje
  • 2017 - Zilveren Pensee…Lees verder op Wikipedia