Boek Nederlands

Wat ik was

Meg Rosoff (auteur)

Wat ik was

Meg Rosoff (auteur)
  • Vanaf 15 jaar
Hilary, een oude Engelsman, blikt terug op de tijd dat hij als 16-jarige jongen bevriend raakt met een jongen die in zijn eentje aan zee woont. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Wat ik was
Auteur
Meg Rosoff
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
What I was
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2008
224 p.
ISBN
9789048800230

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Wat ik was, de derde van Meg Rosoff, is zo een boek waar je met veel genoegen een paar uur lang in gaat wonen. Mooi anders dan haar vorige werk, en toch weer typisch de eigenzinnige en verbluffende auteur van Hoe ik nu leef (De Leeswelp 2005, p. 160).

Het zoeken naar je identiteit als 16-jarige, het ontdekken van het leven en de liefde, de confronterende en versterkende relatie tussen de mens en een natuurkracht als 'de zee': hoeveel (jeugd)verhalen zijn er al niet over geschreven? Toch durfde Meg Rosoff er haar Wat ik was aan toe te voegen.

Het woordje 'durven' is hier op zijn plaats, al was het maar omdat Rosoff alle teasers die je in veel jeugdliteratuur terugvindt compleet naast zich neerlegt: het verhaal gaat behoorlijk traag, er zijn veel beschrijvingen en ? als je wil ? herhalingen, de plot heeft op het eerste gezicht niet veel om het lijf. Nog een geluk dat Rosoff de gave van de humor heeft en zich heel goed kan verplaatsen in het hoo…Lees verder
In de winter van 1962 vertrekt Hilary (16, ik-figuur) zonder veel enthousiasme naar zijn nieuwe kostschool. Hij raakt in de ban van Finn, een jongen die in een vissershutje bij de zee woont en alle vrijheid vertegenwoordigt waarnaar Hilary verlangt. De derde roman van de auteur van ‘Hoe ik nu leef’* is geschreven vanuit het perspectief van een oude man die terugkijkt op zijn jeugd en eerste liefde. Centraal staan de bedrieglijkheid van ideaalbeelden en de vergankelijkheid van herinneringen, concreet verbeeld door het landschap van Hilary’s jeugd dat langzaam onder zee verdwijnt. De aangenaam lome vertelstijl is doorspekt met onverwachte, venijnige humor en sfeervolle beschrijvingen van de natuur en de benauwende Britse middenklasse aan het begin van de jaren ‘60. De verrassende ontknoping geeft de lezer heel wat stof tot nadenken over vriendschap en seksualiteit. Het met zorg ontworpen omslag combineert eenvoud met verfijnde accenten in zilver. Een mooie, ingetogen roman voor liefhebb…Lees verder