Boek Nederlands

Nikki Nikkel

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)

Nikki Nikkel

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
  • Vanaf 9-11 jaar
Nikki Nikkel vermaakt zich in de vakantie op haar eigen manier: ze vecht met jongens, rijdt op een motorfiets en doet ook nog mee aan een talentenjacht. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Milieu
Titel
Nikki Nikkel
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1997
138 p. : ill.
ISBN
90-6565-654-5

Besprekingen

Wat meteen opvalt in de schriftuur van Marc De Bel (geb. 1954) is zijn bijzondere aandacht voor zwakkeren in de maatschappij: onvoorwaardelijk kiest de auteur partij voor het kind, het dier of de natuur. De kinderen in De Bels boeken vormen vaak het doelwit van pesterijen of doen het allesbehalve goed op school (bv. Stuffie in het gelijknamige boek of Alexander in De kracht van Ajajatsoe). In de fantastische wereld van De Bels boeken krijgen ze echter een glansrol toebedeeld. Tegenover de doortastende hoofdpersonages, die sympathie opwekken bij de lezer, plaatst De Bel de volwassenen. Zij worden opgedeeld in twee categorieën: ofwel vertegenwoordigen ze gezag en zijn ze kwaadaardig, ofwel zijn het fantasten en dromers die enig respijt krijgen. Zo wordt de naïeve maar goedaardige oom Harry in De knetterkwabmachine door de kinderen Timmy en Hanne als een held aanbeden, terwijl hun moeder spreekt over een "idioot" en een "straatkat". Ook volwassenen die handelen op het nivea…Lees verder
Nikki Renders, bijgenaamd Nikki Nikkel, ± 10 jaar oud, vindt 'loltrappen' zo ongeveer het belangrijkste in haar leven. Ze heeft vrienden en vijanden, is zeer ondernemend en beleeft van alles. Het boek bestaat uit drie delen, die drie dagen beschrijven: 22 juni, 3 en 7 augustus. Een vijftiental zwartwitillustraties, die niet altijd bij de tekst passen, tracht het verhaal te verlevendigen. Het boek ziet er aardig uit met een karikaturale gekleurde omslagtekening maar het nogal opgeklopte verhaal, gekoppeld aan irritant woordgebruik, doet je de lol snel vergaan. Vanaf ca. 9 jaar.