Boek
Nederlands

Maffiajongen

Luisa Mattia (auteur), Dorette Zwaans (vertaler)
+1
Maffiajongen
×
Maffiajongen Maffiajongen
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Antonio (14) woont op Sicilië. Zijn oudere broer Pedro werkt voor maffiabaas don Salvo. Antonio krijgt de kans om in Pedro's voetsporen te treden. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Maffia
Titel
Maffiajongen
Auteur
Luisa Mattia
Vertaler
Dorette Zwaans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La scelta
Uitgever
[Rosmalen]: La zeta, © 2015
108 p.
ISBN
9789492197009 (paperback)

Besprekingen

De 14-jarige Antonio woont op Sicilië. Hij krijgt de kans zich bij de maffia te bewijzen, en in de wijk waar hij woont, is zo’n kans goud waard. Daarvoor moet hij in de voetsporen van zijn broer Pedro treden die geroepen is door don Salvo. Maar dan blijkt dat dit pittige voetsporen zijn om te volgen. De opdrachten die hij moet volbrengen leveren aanzienlijke verantwoordelijkheden op. Is Antonio in staat om die te volbrengen? De Italiaanse schrijfster Luisa Mattia weet met een beperkt aantal pagina’s een stemmig verhaal neer te zetten, waarbij de Siciliaanse probleemjeugd ruimschoots aan bod komt. Ze zet een sterk verhaal neer. Er wordt regelmatig van persoonsperspectief gewisseld, wat het uitgangspunt fris houdt. Hoewel het verhaal oorspronkelijk bedoeld was voor een film, kwam het uiteindelijk in een boek terecht en bepaald niet onverdienstelijk. Mattia won twee Italiaanse jeugdboekenprijzen. Een sterke titel voor een vrij nieuwe uitgeverij van spannende jeugdboeken. Vanaf ca. 13 jaar.

Maffiajongen

Dit is een leuk en spannend tussendoortje. Het is een heel dun boekje dat vlot leest. Er zijn weinig boeken die zo dun zijn en toch zo'n sterk verhaal bevatten. Enerzijds heeft het wat weg van een thriller, anderzijds zal het ook maatschappelijk geïnteresseerde jongeren aanspreken door het thema maffia. Het is immers een waarheidsgetrouw beeld van een bepaalde subcultuur in Sicilië. De inspiratie die de schrijfster kreeg van een straathoekwerker ter plaatse is zeker een meerwaarde.Ook het wisselend perspectief is een meerwaarde. Vaak is er een alwetende verteller aan het woord die zorg voor de spanningsboog. Soms wordt er echter ook in de ik-persoon geschreven zodat we kunnen meevoelen met Antonio. Deze 14-jarige kijkt enorm op naar zijn grote broer de onbetwiste leider van de buurt. Antonio heeft er zo zijn vragen bij wanneer de groep een poppenspeler en zijn knappe dochter aanvalt omdat die op hun terrein zit. Wanneer zijn broer bij de maffia betrokken raakt, w…Lees verder