Boek
Nederlands

Maffiajongen

Luisa Mattia (auteur), Dorette Zwaans (vertaler), Rianne Aarts (vertaler)
Antonio (14) woont op Sicilië. Zijn oudere broer Pedro werkt voor maffiabaas don Salvo. Antonio krijgt de kans om in Pedro's voetsporen te treden. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Maffiajongen
Auteur
Luisa Mattia
Vertaler
Dorette Zwaans Rianne Aarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La scelta
Uitgever
Rosmalen: La Zeta, 2022 | Andere uitgaven
112 p.
Verschijningsdatum
20-12-2022
ISBN
9789492197061 (paperback)

Besprekingen

Een jeugdthriller over de Siciliaanse maffia.Antonio is vijftien. Hij woont in Palermo op Sicilië, in een wijk met weinig hoop op een goede toekomst. Antonio's grote voorbeeld is zijn broer, de onbetwiste leider van de buurt, die wordt 'geroepen' door don Salvo. Maar je wordt niet zomaar een man van don Salvo. Antonio doet een vreselijke ontdekking over Pedro en hij staat voor een moeilijke keus. Vlot en aangrijpend geschreven.Luisa Mattia (Rome, 1953) is een Italiaanse scenarioschrijver. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Maffiajongen

Dit is een leuk en spannend tussendoortje. Het is een heel dun boekje dat vlot leest. Er zijn weinig boeken die zo dun zijn en toch zo'n sterk verhaal bevatten. Enerzijds heeft het wat weg van een thriller, anderzijds zal het ook maatschappelijk geïnteresseerde jongeren aanspreken door het thema maffia. Het is immers een waarheidsgetrouw beeld van een bepaalde subcultuur in Sicilië. De inspiratie die de schrijfster kreeg van een straathoekwerker ter plaatse is zeker een meerwaarde.Ook het wisselend perspectief is een meerwaarde. Vaak is er een alwetende verteller aan het woord die zorg voor de spanningsboog. Soms wordt er echter ook in de ik-persoon geschreven zodat we kunnen meevoelen met Antonio. Deze 14-jarige kijkt enorm op naar zijn grote broer de onbetwiste leider van de buurt. Antonio heeft er zo zijn vragen bij wanneer de groep een poppenspeler en zijn knappe dochter aanvalt omdat die op hun terrein zit. Wanneer zijn broer bij de maffia betrokken raakt, w…Lees verder