Boek
Nederlands

Rik op school

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Rik op school
×
Rik op school Rik op school
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De prenten tonen de schooldag van Rik: de speelplaats, de gym- en knutselles, de lunch etc. Op elke prent moet de lezer een aantal dingen zoeken. Op het eind volgt een pagina met de oplossingen.
Titel
Rik op school
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2013
[32] p. : ill.
ISBN
9789002247392 (hardback)

Besprekingen

Liesbet Slegers is met het zoekboek Rik op school niet aan haar proefstuk toe. Er verschenen eerder al vijf zoekboeken met hetzelfde hoofdpersonage, de peuter Rik. In dit vrolijk ogende, kleurige prentenboek belandt Rik op de kleuterschool. Of dit voor Rik een eerste kennismaking is, is niet meteen duidelijk. Rik kent alleszins Juf Els al en is ook met een aantal andere kleuters al vertrouwd. Het feit dat papa hem bij Juf Els achterlaat, vindt Rik klaarblijkelijk ook heel gewoon. Wanneer de bel gaat, gaat Rik samen met de juf en de andere kleuters naar binnen. Ze hangen hun jasjes aan de kapstok. Rik kent zijn klassymbooltje al. Daarna vertelt het boek over verschillende activiteiten in de klas van Juf Els: dansen en zingen, knutselen, opnieuw spelen op de speelplaats, zelfstandig spel… Ook aan de lunchpauze in de refter heeft de auteur enkele regels tekst en een illustratie gewijd. Daarna is er nog bewegingsopvoeding en maken de kleuters kennis met de schooldieren die in een w…Lees verder
Rik wordt door zijn vader naar school gebracht en gaat daar gezellig met zijn vriendjes spelen. De kinderen gaan zingen, dansen, knutselen, buiten spelen, samen eten en de juf vertelt ook nog een verhaaltje voordat ze weer naar huis toe gaan. Dit eenvoudige prentenboek heeft iets extra’s: het is ook een zoekboek. Op elke pagina moet gezocht worden naar de poes Sam, maar ook naar speelgoed, kleuren of emoties. De illustraties zijn groot, steeds over dubbele pagina’s, en gemaakt met duidelijke zwarte lijnen en felle kleuren. Boven aan elke linkerpagina staat de korte tekst en onder aan de pagina, in een doorlopende witte band, staan de zoekvragen, gemarkeerd met gekleurde bolletjes. Achterin worden met diezelfde kleuren de antwoorden gegeven op verkleinde weergaven van de illustraties. Er komen enkele Vlaamse woorden en zinsconstructies voor; zo zullen Nederlandse kinderen waarschijnlijk niet begrijpen wat een ‘refter’ is. Het boek kan in ieder geval goed gebruikt worden voor kinderen d…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia