Boek
Nederlands

De tijd die nodig is

Het bericht dat haar tienerzoon een buitenlandse jongen heeft mishandeld, brengt bij een succesvolle Deense architecte de herinnering op gang aan de keuzes die ze in haar leven gemaakt heeft.
Onderwerp
Familie, Relaties, Vrouwen
Titel
De tijd die nodig is
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Den tid det tager
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2008
319 p.
ISBN
9789029082372 (gebonden) 9789029082389 (paperback)

Besprekingen

De personages van de Deense auteur Jens Christian Grøndahl trekken vanuit een midlifecrisis de weinig positieve balans van een maatschappelijk succesvol bestaan. Gekweld door existentiële conflicten denken de personages ? ingevlochten in hun dagelijkse bezigheden en relaties ? na over de last van de vrijheid en de kluwen van eigen verantwoordelijkheden. Grøndahl schreef sedert 1985 zestien romans, twee toneelstukken en een groot aantal essays. Zijn werk is vertaald in twintig talen. Bekende titels zijn Stilte in oktober, Indian summer en Rode handen.

Hoofdpersoon van De tijd die nodig is is de 48-jarige Ingrid, een succesvolle architect. Zij is een mooie en aantrekkelijke alleenstaande moeder. Op zakenreis in Stockholm, verneemt zij via een telefoontje van de politie in Kopenhagen dat haar puberzoon Jonas samen met een paar vrienden op straat een jongen van Marokkaanse komaf in elkaar heeft getrapt. Deze gebeurtenis vormt de keerpunt van haar leven,…Lees verder
Op zakenreis in Zweden krijgt de 48-jarige architecte Ingrid Dreyer het bericht dat haar tienerzoon in Denemarken is opgepakt omdat hij een allochtone jongen heeft mishandeld. Dit incident vormt echter niet het begin van een verhaal over maatschappelijke thema’s. De auteur concentreert zich, zoals in eerder werk, op het innerlijk leven van zijn hoofdpersoon. Ingrid realiseert zich in een terugblik dat ze keuzes heeft gemaakt die veel overeenkomst vertonen met die van haar moeder en grootmoeder en die sterk bepaald werden door egocentrisme. Pijnlijk nauwkeurig analyseert hij de lege levens van intellectuele, welvarende westerlingen die zich uiteindelijk realiseren dat zij tekortgeschoten zijn en niet gelukkiger zijn geworden van hun grote vrijheid. Bovendien staan zij machteloos als de buitenwereld uiteindelijk ruw inbreekt in hun bestaan. Dit tiende boek in vertaling van de internationaal veelgeprezen Deense auteur (1959) biedt een weliswaar indrukwekkend, maar eerder scherpzinnig dan…Lees verder

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver. Zijn werk werd in binnen- en buitenland genomineerd voor, en bekroond met verschillende literaire prijzen. Zo ontving hij onder meer De Gyldne Laurbær voor zijn roman Lucca (in 1999) en stond hij met zijn boek An altered light in 2006 op de shortlist voor de International IMPAC Dublin Literary Award.

Grøndahl studeerde filosofie van 1977 tot 1979. Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen in 1985. Daarna volgden met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast echter ook essays, toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde, en de relaties van moderne koppels, vormen de leidende thema's in zijn werk.

Bibliografie

  • 1985 Kvinden i midten
  • 1986 Syd for floden
  • 1988 Rejsens bevægelser
  • 1990 Det indre blik
  • 1991 Skyggen i dit …Lees verder op Wikipedia