Strip
Nederlands

Staatsgevaarlijk !

Jean Van Hamme (scenarist), William Vance (illustrator)
XIII is de gevangene van de NSA die hem beschuldigt van moord op Jason MacLane met de bedoeling zijn identiteit over te nemen om als Iers terrorist aanslagen te plegen op Amerikaanse bodem. Maar de actie begint pas goed als hij ontsnapt.
Titel
Staatsgevaarlijk !
Scenarist
Jean Van Hamme
Illustrator
William Vance
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Secret défense
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Dargaud Benelux, 2000
48 p. : ill.
ISBN
9789067935463 (paperback)

Besprekingen

Scenarist Jean van Hamme zet in dit album nieuwe sporen uit rond de identiteit van XIII (het centrale gegeven van deze stripreeks). Hoewel de lezer traditiegetrouw een beknopt overzicht krijgt van de gebeurtenissen uit de vorige albums, blijft het toch aangewezen om alle albums in de reeks te lezen. Een genadeloze achtervolging van XIII neemt een centrale plaats in dit nieuwe album in. Het heeft trouwens een hoog James Bond-gehalte.
'XIII' is en blijft een knappe reeks, gekenmerkt door knappe actiescènes en waarheidsgetrouwe verhaallijnen (geslaagde mix van fictie met historische feiten), gekruid met een vleugje erotiek. De bijzonder knappe tekeningen die het ingenieuze scenario tot leven brengen, maken het geheel tot een topreeks, al moet gezegd dat de eerste delen qua scenario een hoger niveau halen. Vanaf 14 jaar. [Jan Geeraerts]
Een van de meest populaire stripreeksen van het moment is XIII, een spionagethriller. De hoofdpersoon, een man zonder geheugen, lijkt betrokken te zijn geweest bij een moordaanslag op de Amerikaanse president. Om het behoorlijk ingewikkelde verhaal toch te kunnen volgen wordt, voorafgaand aan dit deel 14 een korte samenvatting gegeven van de voorgaande gebeurtenissen. 'Staatsgevaarlijk' is verder redelijk goed te volgen, ook voor mensen die de vorige delen niet hebben gelezen. XIII wordt onofficieel berecht door vertegenwoordigers van o.a. CIA en FBI. Op het moment dat hij geëxecuteerd moet worden, wordt hij ontvoerd door een oude vijand, die een groep huurmoordenaars leidt. Hij wordt vrijgelaten in Californië en krijgt een groep premiejagers achter zich aan. Een spannend verhaal, met tamelijk volle tekstballons, dat wordt vervolgd in 'Laat de honden los'*.

Over Jean Van Hamme

CC BY 3.0 - Foto van/door Éditions Dupuis

Jean ridder Van Hamme (Brussel, 16 januari 1939) is een Belgisch schrijver en scenarist van stripverhalen.

Levensloop

Zijn moeder stierf in 1941 en hij werd opgevoed door zijn vader die werkte bij de Brussels gas- en elektriciteitsmaatschappij. Hij studeerde af als handelsingenieur aan de Solvay-hogeschool. Daarnaast behaalde hij ook diploma's als licenciaat in de journalistiek, de financiële, de verzekerings- en de administratieve wetenschappen. Hij begon te werken voor een multinational in de chemie en stapte daarna over naar Philips, als specialist in de marketing.

Carrière

Strips

Hij kwam terecht in de stripwereld toen hij Paul Cuvelier een scenario voor een erotische strip naar het voorbeeld van Barbarella aanbood. De strip Epoxy verscheen in 1968 bij uitgever Le Lombard maar was commercieel geen succ…Lees verder op Wikipedia