Boek
Nederlands

Lieve Céline : roman

Hanna Bervoets (auteur)
+1
Lieve Céline : roman
×
Lieve Céline : roman Lieve Céline : roman

Lieve Céline : roman

Genre:
Brooke is een jonge, zwakbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord met een passie voor zangeres Céline Dion. Na een reeks dramatische gebeurtenissen heeft Brooke nog maar één doel: Céline zien optreden. Dus reist ze in haar eentje naar Las Vegas. Op Schiphol, en later ook in het vliegtuig, schrijft ze achttien brieven aan haar idool. Daarin vertelt Brooke over het leven in Amsterdam-Noord, over haar moed
Titel
Lieve Céline : roman
Auteur
Hanna Bervoets
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
208 p.
ISBN
9789025470807 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Lieve Céline is de titel van de achttien brieven die de zwakbegaafde Brooke schrijft aan haar grote idool, Céline Dion.
Brooke woont samen met haar moeder Pamela en zus Sue in Amsterdam-Noord. Ze schrijft haar brieven terwijl ze naar Las Vegas vliegt om er een optreden van haar idool bij te wonen. In haar brieven legt ze uit hoe ze op dit vliegtuig is geraakt. Het begint vrij onschuldig: Brooke vertelt over haar kindertijd; over haar moeder, die met een Canta reed, zo’n klein autootje waarmee je alleen op het fietspad mag rijden; over haar zus Sue en later ook over Sues vaste vriend, Johan. Tussen de brieven door neemt een verteller het verhaal over om de lezer nog wat meer tekst en uitleg te geven. Door het gebruik van dit andere vertelstandpunt krijgt de lezer iets meer afstand van Brooke, hoewel de stijl nog steeds die van een naïef en onwetend meisje is. Zo word je als lezer helemaal meegesleept in Brookes wereld.
Een eerste dramatische gebeurtenis vindt plaats wa…Lees verder
Brooke is enorm fan van zangeres Céline Dion. Ze woont in Amsterdam Noord en heeft daar een moeilijk leven, met een suïcidale moeder en een afwezige vader. Brooke zelf is zeer laagbegaafd en krijgt geen grip op de wereld. Als haar moeder sterft en ze na gedwongen seks zwanger wordt van haar zwager raakt ze compleet de weg kwijt. Ze schrijft brieven aan Céline Dion en heeft nog slechts één doel: haar ontmoeten in Las Vegas. Bervoets beschrijft op een schrijnende manier de gedachtewereld van Brooke. Haar brieven aan Céline zijn hoopvol, terwijl de dreiging van alle akelige dingen in haar leven altijd voelbaar is. Grappig, maar tegelijk diep droevig en heel knap geschreven.

Over Hanna Bervoets

Hanna Marleen Bervoets (Amsterdam, 14 februari 1984) is een Nederlands auteur van romans, columns, essays, recensies en toneelstukken. In haar werk komen vaak vragen aan de orde over de effecten van het gebruik van nieuwe technologieën. Zij ontving in 2017 de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.

Biografie

Bervoets volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam. In New York studeerde zij een semester aan de Tisch School of the Arts.

In 2020 werd Bervoets benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Dichter en essayist Anton van Duinkerken (1903-1968) was haar oudoom.

Werk

Journalistiek

Tijdens haar studie schreef Hanna Ber…Lees verder op Wikipedia