Boek
Nederlands

Een fluit voor Nijntje

Dick Bruna (auteur)
+1
Een fluit voor Nijntje
×
Een fluit voor Nijntje Een fluit voor Nijntje

Een fluit voor Nijntje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Opa Pluis maakt een fluit voor Nijntje, waarop ze na veel oefenen een liedje voor hem speelt. Vierkant prentenboekje met eenvoudige tekeningen in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Fluiten
Titel
Een fluit voor Nijntje
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-5647-387-5 9789056473877 (hardback)

Besprekingen

Opa Pluis maakt van een gevonden stok een blokfluit om daarmee Nijntje te verrassen. Nijntje is zo blij met dit cadeautje dat zij, na veel oefenen, een liedje kan fluiten voor opa, bijna zonder fouten. Vierkant prentenboekje over Nijntje en haar familie. Ook dit deeltje heeft alle kenmerken waaraan peuters en kleuters de boekjes herkennen: een lief verhaaltje in vierregelige versjes met een (over het algemeen) strak ritme en gemakkelijk rijm. De tekst is simpel en het verhaaltje heeft herkenbare situaties. Ook de illustraties wijken niet af van voorgaande deeltjes: rechts een gestileerde figuur met dikke zwarte contourlijnen op een felgekleurde achtergrond, links de tekst in schreefloze letter zonder hoofdletters. Een gezellig, intiem boekje over Nijntje met herkenbare situaties om aan peuters en kleuters voor te lezen. Vanaf ca. 2 jaar.

Een fluit voor nijntje

Dit is alweer het 114e Bruna-boekje. In de afgelopen dertig jaar zijn er in deze reeks qua lay-out, vorm en formaat weinig of geen veranderingen te bespeuren, en toch blijven boekjes charmant en eigentijds ogen. Opa Pluis heeft in het bos een houten stok gevonden. Hiervan maakt hij voor Nijn een fluit. En om opa te bedanken speelt ze een liedje voor hem. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar dat is maar schijn. De zinnen klinken – op één uitzondering na – nergens geforceerd, en dat ondanks het rijm. Integendeel, de rijmvorm doet prettig aan. De cadans helpt het kind de tekst te onthouden, zodat het die al heel snel mee ‘lezen’ kan. De illustraties zijn heel erg uitgepuurd : meestal slechts één figuur tegen een sterk contrasterende achtergrondkleur, vaak geel. Deze reeks is een blijver in kinderboekenland !

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia