Boek
Nederlands

Boris en Ko

Dick Bruna (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Op een mooie dag loopt boris in het bos en hoort een geluid. Hij gaat meteen op zoek. Wie is daar? Het is ook een beer, maar van een andere soort dan boris. 'ik ben koalabeer zei hij / maar noem jij me maar ko / want in het land waarin ik woon / noemt iedereen mij zo'. Ze gaan bij boris thuis een hapje eten en worden dikke vrienden. Jammer dat ko de volgende dag weer verder moet.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Boris en Ko
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2005
[26] p. : ill.
ISBN
9789056471576 (hardback)

Besprekingen

In de reeks boekjes rond Boris Beer van Dick Bruna verscheen een nieuw deeltje, Boris en Ko. Boris Beer loopt in het grote bos en ontmoet er een beer van een andere soort. Het gaat om een koalabeer, die Ko genoemd wordt en uit een ver land komt. Boris nodigt hem bij zich thuis uit, stookt een warm vuurtje en maakt een lekkere maaltijd voor hem klaar. De twee hebben een heel gezellige avond samen, maar na een nachtje uitrusten kondigt Ko zijn vertrek weer aan. Ko vertrekt zoals hij gekomen is, en de twee beren zijn gewoon blij dat ze nu vrienden zijn.

De tekst op de linkerpagina is zoals gebruikelijk op rijm, zonder hoofdletters en loopt over vier regels. De prenten op de rechterpagina zijn zoals we dat bij Bruna gewend zijn, tot de absolute essentie beperkt: een huis, een vuurtje, een pot soep enz. Hoewel het boekje heel eenvoudig oogt, vertelt het toch een ontroerend en krachtig verhaal over vriendschap, maar het gaat evengoed over afscheid nemen of over vrienden die an…Lees verder

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia