Boek
Nederlands

Noortje in de sneeuw

+1
Noortje in de sneeuw
×
Noortje in de sneeuw Noortje in de sneeuw
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Noortje speelt in de sneeuw met haar hond Boef en haar pop Bibi. Ze gooien sneeuwballen, rijden op een slee en maken een sneeuwpop. Daarna drinken ze warme chocolademelk.
Onderwerp
Sneeuw
Titel
Noortje in de sneeuw
Auteur
Annemarie Van der Heijden
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[20] p. : ill.
ISBN
9789044816389 (hardback)

Besprekingen

De kleine Noortje is in haar nopjes: het sneeuwt! Gewapend tegen de kou met een warme sjaal, jas, muts, handschoenen en stevige laarsjes trekt ze naar buiten. Daar gooit ze sneeuwballen naar haar hondje Boef, die ze probeert te vangen, en glijdt ze met haar slee enkele keren van een heuveltje. Ze valt wel een keer van haar slee, maar gelukkig doet dat in de sneeuw geen pijn en Noortje heeft meteen zin om opnieuw van de heuvel te glijden. Om de leuke namiddag af te sluiten bouwt ze op het einde ook nog een mooie sneeuwman, met alles erop en eraan.
Noortje in de sneeuw laat de allerkleinsten kennismaken met het concept van sneeuw en sneeuwpret. Door Noortje zien ze wat ze allemaal voor leuke dingen kunnen doen in de sneeuw, maar ze worden ook gewaarschuwd dat je je op voorhand goed warm moet aankleden zodat je het niet al te koud krijgt. Spijtig is wel dat Noortje niet echt iets bijzonders beleeft, waardoor het geheel nooit echt een verhaal wordt met een bepaalde spanningsop…Lees verder
Noortje gaat met pop Bibi en hondje Boef buiten spelen in de sneeuw: sneeuwballen gooien, sleetje rijden en een sneeuwpop maken. Acht momenten binnen en buiten, in pasteltinten in beeld gebracht over dubbele bladzijden; op de linkerbladzijde staan de betrekkelijk lange teksten in handschrift, geplaatst in lege vlakken in de illustratie. Noortje is en face te zien, een popperig figuurtje met een groot rond hoofd en ronde ogen, neus en mond met minieme streepjes aangeduid. Volwassenen ontbreken, al moet er hulp zijn geweest bij het perfectioneren van de sneeuwpop. Vierkant gebonden boekje met gelamineerde bladzijden die, net als het omslag, twee afgeronde hoeken hebben en stevig zijn uitgevoerd. Knus voorleesboekje over de winter, heel geschikt om op schoot voor te lezen. Over Noortje verschijnt ook een tweede deel, 'Noortje en de dieren'*. Vanaf ca. 3 jaar.

Noortje in de sneeuw

Buiten sneeuwt het. Noortje kleedt zich warm aan om in de sneeuw te gaan spelen. Samen met haar hondje Boef en haar pop Bibi trekt ze naar buiten. Ze beleven dolle pret op de slee, maken een sneeuwman en tenslotte gaan ze moe maar tevreden weer naar binnen. Daar is het lekker knus en is er warme chocolademelk. Nu zal Noortje straks vast en zeker lekker kunnen slapen.
Het verhaal van Noortje is weinig verrassend of vernieuwend. Het is een klassiek prentenboekje met als thema’s ‘winter’ en ‘sneeuwpret’. De illustraties vind ik wel mooi. Ze doen me wat denken aan de illustraties van prentenboeken uit mijn eigen jeugd. Vooral het gezichtje van Noortje vind ik heel schattig. De auteur heeft er duidelijk voor gekozen om de tekst steeds op de linkerzijde te zetten en Noortje steeds op de rechterzijde. Dat heeft zo zijn voordelen want dan kan je peuter gemakkelijk het verhaal mee volgen.
 

Suggesties