Boek
Nederlands

Joppie maakt muziek

+1
Joppie maakt muziek
×
Joppie maakt muziek Joppie maakt muziek
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Joppie houdt van muziek luisteren, van dansen, zingen en muziek maken. Hij speelt trompet, blokfluit en andere instrumenten en hoort verschillende geluiden. Prentenboek met paginagrote illustraties in zachte tinten. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Muziek
Titel
Joppie maakt muziek
Auteur
Annemarie Van der Heijden
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
[18] p. : ill.
ISBN
9789044810394

Besprekingen

De meeste peuterboeken worden gekenmerkt door hun educatieve waarde: ze helpen de allerkleinste lezers om hun wereld beter te leren kennen en benoemen. Ze mikken daarbij op duidelijkheid en herkenbaarheid. Dat geldt ook voor Joppie maakt muziek, dat een jongetje en zijn verzameling muziekinstrumenten beschrijft. Daarbij wordt veel algemene woordenschat aangereikt (zingen, klappen, stampen), en ook wat meer gespecialiseerde termen zoals ritme, xylofoon, melodie, of blokfluit. Op elke bladzijde wordt een situatie voorgesteld waarin Joppie en zijn knuffel Woefwoef met een bepaald type muziekinstrument spelen. Eerst luisteren ze naar de radio, en klappen en dansen ze. Dan blaast Joppie op een trompet en speelt hij op een xylofoon, al lijkt de illustratie eerder een klokkenspel af te beelden. Na de blokfluit is het de beurt aan een favoriet spelletje van veel kinderen: op de potten slaan. Op het einde wrijft Joppie in zijn oogjes van vermoeidheid, en is het bedtijd.
Originaliteit…Lees verder
Joppie houdt van muziek luisteren, van dansen, zingen en muziek maken. Zijn knuffel Woefwoef doet mee. In de dubbelpaginagrote zacht gekleurde, ongekaderde prenten zie je Joppie achtereenvolgens dansen bij de radio, spelen op de trompet, de xylofoon, de blokfluit en op pannen en deksels. Als Joppie moe is van het spelen en wil hij met Woefwoef gaan slapen. Vierkant prentenboekje met stevige bladzijden en twee afgeronde hoeken. Joppie staat groot getekend, op de rechterpagina. Zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen drukken duidelijk emoties uit. Woefwoef kijkt altijd hetzelfde. Alle figuren zijn met dunne zwarte contourlijnen vormgegeven. Boven in de linkerpagina van de prent staat in zwarte schreefloze letters de vijf- of zesregelige tekst, waarbij alle geluiden vetgedrukt zijn. De achtergrond is eenvoudig (gele vloer, gele of blauwe muur), wat de tekening een rustig beeld geeft. Een herkenbaar boekje voor peuters, waarbij veel verschillende mogelijkheden om muziek te maken en de …Lees verder

Joppie maakt muziek

Joppie houdt van muziek. Wanneer hij naar vrolijke melodietjes luistert, klapt hij in zijn handen en stampt hij met zijn voeten. Knuffel Woefwoef doet altijd mee. Joppie kan ook veel instrumenten zelf bespelen. Dan zingt hij er heel hard lalala erbij. Op kookpannen en deksels slaan vindt hij heel leuk, net een drumstel. Maar muziek maken is best vermoeiend en zijn oogjes vallen toe. Eenvoudig verhaal met vrij veel tekst over verschillende instrumenten en muziek maken voor jonge peuters. Het idee is wel okee; de geluiden die Joppie maakt staan vetgedrukt in de tekst en die kan je samen nadoen. De illustraties vallen tegen: ze zijn ongelooflijk stereotiep met Joppies bolle hoofdje en eeuwige smile.