Strip
Nederlands

De zigeunerbezwering

André Taymans (auteur), Erwin Drèze (medewerker), Raphaël Schierer (medewerker)
In welk wespennest heeft Caroline Baldwin zich nu gestoken? Via mail nam een zekere mysterieuze Audrey contact met haar op. Op zich niets opzienbarends ware het niet dat zij de vrouw is van Gary Scott, de man waar Caroline niet enkel haar appartement mee deelt! Nieuwsgierig aagje als dat ze is, gaat Caroline op onderzoek uit, niet beseffend dat ze in de val wordt gelokt. Want FBIagent Gary Scott i
Extra onderwerp
Thrillers, avontuur
Titel
De zigeunerbezwering
Auteur
André Taymans
Medewerker
Erwin Drèze Raphaël Schierer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La conjuration de Bohême
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2012
48 p. : ill.
ISBN
9789030366485 (paperback)

Besprekingen

Vrouwelijke actiehelden die beauty en brains met elkaar verenigen: ze bestaan, ook in stripvorm. Caroline Baldwin is er een mooi voorbeeld van. We zijn ondertussen al toe aan het zestiende deel in haar serie. De zigeunerbezwering is een vervolg op De schaduw van de uil. Hoewel het wel aan te bevelen valt dat eerste album van dit tweeluik te lezen, kunnen lezers van deze strip toch nog redelijk gemakkelijk in het verhaal komen. Er wordt immers in de loop van het verhaal genoeg informatie doorgespeeld. Misschien soms iets te veel, als de laatste woorden van een dodelijk getroffen personage een ware woordenvloed veroorzaken.
Auteur André Taymans (ook bekend van onder meer enkele Lefranc-albums) concipieerde dit tweeluik als zijn persoonlijke verwerking van het 9/11-drama. Terroristen willen de Verenigde Staten treffen door de Amerikaanse presidente uit de lucht te schieten. Daarnaast kent Taymans duidelijk de boeken van Dan Brown en deelt hij met hem de v…Lees verder
Laatste deel van een tweedelige stripcyclus uit de al twintig jaar lopende stripserie 'Caroline Baldwin', een New Yorkse privédetective. De Bohemian Club (een organisatie bestaand sinds 1872) wordt in dit verhaal een duistere samenzwering toegedicht om enkele staatshoofden te vermoorden en zodoende een nieuwe wereldorde te kunnen oprichten. Caroline raakt verwikkeld in het krachtenspel tussen CIA en FBI, maar kan op het laatste moment de aanslag voorkomen. 'De zigeunerbezwering' is een volstrekt onbegrepen vertaling van 'La conjuration de Bohême' en ook elders zijn wat taalkundige onvolkomenheden. Dat neemt niet weg dat het scenario verrassend is, goed in elkaar zit en spannend is tot het eind. De tekeningen zijn typisch Taymans, vakkundig, maar licht schematisch-realistisch, met statische gezichten waarbij een kring van lijntjes rond het hoofd schrik of een ingeving aanduidt. Goed te lezen zonder het voorgaande deel te kennen.

Over André Taymans

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Roxaneleduc

André Taymans (België, 14 juli 1967) is een Belgisch striptekenaar en scenarist. Hij maakt zijn eigen stripreeks Caroline Baldwin. Hij werkte ook aan reeksen als Lefranc en Snoesje.

Carrière

Taymans studeerde aan het Institut Saint-Luc in Brussel. In 1990 maakte hij samen met Jean-Claude de la Royère een adaptatie van Les Compagnons de la Peur voor Éditions Lefrancq. In 1991 illustreerde hij verschillende boeken onder meer voor Le Lombard. In 1992 volgde Taymans Griffo op als tekenaar voor de detectivereeks Munro bij uitgeverij Dupuis.

Tussen 1993 en 1997 maakte hij met Rudi Miel de kinderserie De avonturen van Charlotte, die in Le Soir werd voorgepubliceerd en door Casterman in albumvorm werd uitgegeven. Van 1995 tot 1997 maakte hij eveneens bij Casterman de kinderserie Bouchon, le petit cochon samen met Di Giorgio.

In 1996 bedacht Taymans een reeks over een detec…Lees verder op Wikipedia