Boek
Nederlands

Ik ben Harry Vink

Alexis Deacon (auteur), Viviane Schwarz (illustrator), Jesse Goossens (vertaler)
Als Harry Vink op een nacht wakker wordt, heeft hij een gedachte en hoort hem! Hij vindt zichzelf geweldig. De enige bedreiging is het Beest. Groot filosofisch, grappig prentenboek met expressieve kleurenillustraties over de vrijheid van gedachten, naar Descartes uitspraak 'Ik denk, dus ik besta'. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Anders zijn, Denken
Titel
Ik ben Harry Vink
Auteur
Alexis Deacon
Illustrator
Viviane Schwarz
Vertaler
Jesse Goossens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I am Henry Finch
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
[42] p. : ill.
ISBN
9789047700647 (hardback)

Besprekingen

Vinken hebben maar een saai bestaan. Ze maken een heleboel vinkenherrie en groeten elkaar gedurende de gehele dag. De enige bedreiging is het Beest. Op een dag verandert alles als Harry Vink zijn eigen gedachten toelaat en zichzelf als geweldig ervaart. Als het Beest verschijnt, dreigt alsnog alles mis te gaan. Harry lijkt verslonden te worden, maar het keert ten goede. Zelfs het Beest toont voortschrijdend inzicht. Dit bijzondere verhaal is gecomponeerd rond de frase ‘Ik denk, dus ik besta’ van filosoof Descartes. Op voor kinderen begrijpelijke manier wordt de vrijheid van gedachten verwoord en verbeeld in dit grote, fraai verzorgde prentenboek. De vinken zijn op bijzondere wijze geïllustreerd: rood gekleurde vingerafdrukken aangevuld met eenvoudige inktlijntjes. Ondanks deze eenvoudige belijning stralen ze veel uit. Het Beest is in aquarel geschilderd en heeft geen afschrikwekkende uitstraling. Als Harry in de buik terechtkomt, zijn de bladzijden gitzwart en overheersen sombere geda…Lees verder

Ik ben Harry Vink

Harry is een vink en leeft met zijn kwetterende familie een voorspelbaar, vrolijk leven. Het enige dat hun fladderend leven af en toe in de war brengt is ‘Het Beest’! Deze verslindt elke vink die hij te pakken krijgt. Zo kabbelt het vinkenleven verder.

En dan - 's nachts als alles stil is - dénkt Harry ineens en hij hoort zijn gedachte. Zoals de filosoof Descartes al zei: Ik denk, dus ik besta. En Harry vindt zichzelf geweldig! Zo geweldig dat hij Het Beest gaat verslaan. Hij duikt in de bek van het monster en dan slaan de donkere gedachten toe. Is hij wel zo geweldig? Wie is Harry? Zal hij uit zijn penibele situatie geraken? Welke gevolgen zal dit hebben voor de andere vinken?

De vinken zijn gebracht als unieke, rode vingerafdrukken. Het Beest is met groene aquarelverf uitgewerkt. Less is more; en dat is zeker hier het geval. Op het eerste zicht zijn er weinig details in de tekeningen. Maar eens je wat verder kijkt en staart, ontdek je meer en meer. Wat de vi…Lees verder